Stad Hoogstraten|VisitHoogstraten|UiT in Hoogstraten

Sinds september 2023 is de renovatie aan de gang van ’t Slot in het centrum van Wortel. Stad Hoogstraten kocht de site van 't Slot aan in 2019 met de bedoeling om voor de Wortelse gemeenschap een ontmoetingsplaats te creëren, waar Jeugdhuis ’t Slot, KLJ Wortel en andere verenigingen een thuis konden vinden. Bovendien wordt zo de historische langgevelhoeve behouden, die zo beeldbepalend is voor de dorpskern in Wortel.

De renovatie zal straks een hoog kwalitatief gebouw opleveren met multifunctionele lokalen met hedendaags sanitair, een moderne elektriciteitsinstallatie, goede riolering en een prima verwarmingssysteem. Daarenboven zal ’t Slot ook op akoestisch vlak veel beter presteren dan voorheen, als gevolg van het aanbrengen van dakisolatie, het plaatsen van nieuw buitenschrijnwerk en het toevoegen van extra massa in het gebouw door middel van betonconstructies. De totale projectkost van de renovatie van ‘t Slot en zijn omgeving bedraagt een kleine 2 miljoen euro.

Toch rezen in de Wortelse gemeenschap enkele bezorgdheden over de thermische isolatie van ‘t Slot. Daarover heeft afgelopen dinsdag een overleg plaatsgevonden tussen afgevaardigden van de stad en afgevaardigden van Stal 28 vzw en de dorpsraad van Wortel. Met deze toelichting geven we aan de gemeenschap van Wortel volledige openheid van zaken over de keuzes die gemaakt zijn.

Er is gekozen om de buitenmuren niet te isoleren. Deze keuze is welbewust gemaakt in de voorbereiding van het dossier. Toch zal het vernieuwde gebouw thermisch beter geïsoleerd zijn dan de oorspronkelijke hoeve als gevolg van het aanbrengen van een nieuwe vloerplaat en dakisolatie. Sowieso zullen de verenigingen een aanzienlijke besparing op de verwarmingskosten realiseren als gevolg van de nieuwe en veel zuinigere verwarmingsinstallatie en de voorziene isolatie van vloer en dak in vergelijking met de energiekost die ‘t Slot tot nu toe had.

De keuze om de buitenmuren niet te isoleren heeft verschillende redenen:

  • Omdat dit een historisch gebouw is met grote erfgoedwaarde is isoleren langs de buitenkant niet mogelijk. Het aanbrengen van isolatie aan de binnenkant van de massieve buitenmuur verandert dan weer de bouwfysische eigenschappen van de gevel: koudebruggen zijn dan bijna onvermijdelijk waardoor het gebouw zou worden blootgesteld aan risico’s van vorstschade, condens, vocht- en schimmelplekken en slechte luchtkwaliteit.
     
  • Gelijkaardige keuzes werden ook gemaakt in andere historische gebouwen in het stadspatrimonium, oa. het historische Stadhuis, het Raadhuis in Meerle en de voormalige parochiezaal op de Kloostersite in Meer. Dit is trouwens in heel Vlaanderen het geval. Het Agentschap Onroerend Erfgoed hanteert daarvoor een afwegingskader waarbij de aspecten van erfgoedwaarde, bouwtechniek en energie elk apart worden afgewogen om zo tot een eindoordeel te komen.
     
  • We willen de ruimte aan de binnenkant van het gebouw zo efficiënt mogelijk aanwenden.  Het was een hele puzzel om alle nodige ruimte voor de twee verenigingen in dit ene gebouw te krijgen. Een isolatie met een afwerking neemt een behoorlijk aantal vierkante meters ‘binnenkant’ in beslag. Vierkante meters die niet gemist kunnen worden in het project.
     
  • Het gebruik van ’t Slot zal vooral in het weekend gebeuren. De gekozen verwarmingsinstallatie, waaronder een lucht-lucht warmtepomp is de meest geschikte technische installatie voor een dergelijke bezettingsgraad van een gebouw.

Deze keuze is dus in de eerste plaats een inhoudelijke keuze geweest in functie van de bouwfysische aspecten die de renovatie van een erfgoedpand met zich meebrengt. Deze keuze wordt bovendien bevestigd in het EPB-verslag van de architect, dat als bijlage van het uitvoeringsdossier tijdens de Gemeenteraad van februari 2023 werd goedgekeurd. De verenigingen van Stal 28 vzw staan hier achter.

Het gevolg zal zijn dat Wortel voor de volgende 50 jaar een warme thuis kan vinden in ’t Slot. Laat ons niet vergeten dat we in 2019 afstevenden op de volledige teloorgang van de historische hoeve van ’t Slot met alle gevolgen vandien voor Jeugdhuis ’t Slot, de KLJ en de Wortelse gemeenschap.