In Hoogstraten is er een groot en uiteenlopend aanbod aan verenigingen. Het stadsbestuur ondersteunt en moedigt hun werking aan. De Hoogstraatse verenigingen kunnen daarom in belangrijke mate rekenen op zowel logistieke als financiële steun.
Elk jaar krijgen de Hoogstraatse verenigingen een uitnodiging om de subsidies voor het voorgaande werkjaar aan te vragen. Dit bestaat uit vier onderdelen. De aanvraag kunnen de verenigingen digitaal doen. Op deze pagina vind je alle subsidieformulieren digitaal.
De deadline voor het indienen van de aanvraagformulieren is maandag 30 september om 23.59 uur. Aanvragen die later gebeuren, zullen niet verwerkt worden.
Heb je vragen of nood aan ondersteuning? Je kan terecht bij de dienst vrijetijd:
Algemene subsidies voor alle verenigingen en gebuurten (zie stap 1, 2 en 3)
Stad Hoogstraten voorziet diverse subsidiemogelijkheden om het vrijetijdsleven van Hoogstraten te ondersteunen en te stimuleren. In de eerste plaats zijn er een aantal algemene subsidies verbonden aan het globaal reglement op de ondersteuning van het vrijetijdsleven. Onderaan de pagina kan je dit reglement downloaden en doorlezen.
Werkingssubsidies (zie stap 4)
Hoogstraatse verenigingen die zich registreren via het verenigingenloket kunnen aanspraak maken op een jaarlijkse werkingssubsidie. De wijze van verdeling van deze subsidies wordt door de gemeenteraad per sector (cultuur, jeugd, sport, mondiaal, buurtinitiatief) in een apart reglement vastgelegd. Wil je je aanvraag tussentijds kunnen opslaan? Kies er dan voor om bij de start van het formulier aan te melden met It's Me of eID. Ook deze subsidies zijn verder terug te vinden onder het globaal reglement op de ondersteuning van het vrijetijdsleven, dat onderaan deze pagina gedownload kan worden.
Hoogstraatse verenigingen die gebruik willen maken van financiële en logistieke steun moeten de informatie van hun vereniging controleren en herbevestigen.
De gekende verenigingen dienen hun registratie in de verenigingengids jaarlijks na te kijken en te bevestigen. Dit is van belang voor de stad omdat we zo de meest recente contact- en financiële gegevens hebben van elke vereniging.
Stap 1A: EENMALIG (in 2024) – beheerder doorgeven:
De vrijetijdsdienst moet eenmalig een e-mailadres aan het account van je vereniging koppelen op de nieuwe website. Met dat e-mailadres kan je in de toekomst je gegevens bewerken en jaarlijks herbevestigen. Stuur een mailtje naar je contactpersoon met daarin het e-mailadres dat je in de toekomst wil gebruiken om de pagina op de nieuwe website te beheren. Per vereniging is één e-mailadres mogelijk. Wij doen achter de schermen de nodige instellingen en geven je een seintje vanaf wanneer je aan de slag kan met de controle van je gegevens (stap 1B).
Klik op de pagina van je vereniging op de knop “Beheer je vereniging”.
Vul het e-mailadres in dat je als beheerdersmailadres had opgegeven (zie hierboven) en klik op “aanmelden”.
In je mailbox ontvang je een link die 24u geldig blijft. De link geeft je toegang tot een pagina waarop je de gegevens van je vereniging kan bekijken en (indien nodig) aanpassen.
Klik vervolgens ALTIJD (ook als je niets aanpaste) op “opslaan”.
Aandacht! Als je vereniging een vzw is, kijk dan zeker na dat op de pagina van je vereniging de juiste naam van je vzw staat.
Nieuwe verenigingen dienen zich te registreren via www.hoogstraten.be/verenigingen en kunnen aanspraak maken op startsubsidies na één jaar werking. Pas het jaar nadien kunnen zij aanspraak maken op werkingssubsidies ed. Verenigingen die recht hebben op een startsubsidie bezorgen we via een aparte mail de link om startsubsidies aan te vragen.
Geregistreerde verenigingen kunnen een subsidie voor deelname aan gemeentelijke activiteiten en projecten ontvangen.
Onder gemeentelijke activiteiten worden de initiatieven verstaan, georganiseerd door het stadsbestuur en waar de vereniging onbezoldigd en op vrijwillige basis aan deelneemt. Het college beslist welke initiatieven in aanmerking worden genomen voor een subsidie. De verenigingen zullen hiervan jaarlijks in kennis gesteld worden.
Het reglement occasionele evenementen bepaalt dat er slechts één jeugdfuif op dezelfde dag kan plaatsvinden in Hoogstraten. Een jeugdfuif is een fuif waarbij het publiek voor meer dan de helft bestaat uit 16- tot 25-jarigen. Om ervoor te zorgen dat jeugdfuiven niet samenvallen, wordt er daarom elk jaar een jeugdfuifkalender opgesteld.
Alle aanvragen voor de organisatie van een jeugdfuif in 2025 moeten ingediend worden ten laatste op 30 september 2024. In de loop van oktober wordt de definitieve kalender opgesteld. De gemeenteraad heeft een prioriteitenregeling goedgekeurd op basis waarvan de aanvragen voor dezelfde datum worden beoordeeld.
Socioculturele verenigingen kunnen een subsidie krijgen voor hun reguliere werking. Er werd een subsidiereglement uitgewerkt waarbij de nadruk ligt op vormingsinitiatieven en jeugdwerking cultuur.
Bij de werkingssubsidies sport worden punten toegekend voor de kwalitatieve werking van de sportvereniging. Naast het waarderen van het aantal leden van de vereniging, worden er ook punten toegekend voor gediplomeerde trainers, regelmatige werking en structuur van de sportvereniging.
Via de knop hieronder start je de aanvraag. Je kan kiezen tussen een formulier met aanmelden (zodat je tussentijds kan opslaan) of een formulier zonder aanmelden.
Voor het gedeelte vorming en het gedeelte diploma's trainers en regelmatige werking is het gebruik van het sjabloon verplicht. Het lege sjabloon kan je hieronder downoaden.
De sectorale subsidies voor Hoogstraatse jeugdverenigingen werden onderverdeeld in enkele subsidiesporen. Het is daarom van belang om voor elke onderdeel afzonderlijk te onderzoeken of jouw vereniging in aanmerking komt en een afzonderlijk aanvraagformulier in te dienen.
Basis- en werkingssubsidies
Een basis – en werkingssubsidie is een financiële ondersteuning voor de werking van geregistreerde Hoogstraatse jeugdverenigingen. De basissubsidie wordt gelijk verdeeld onder alle jeugdverenigingen (die een aanvraag hebben ingediend). De werkingssubsidie wordt verdeeld volgens een puntensysteem.
Een kampsubsidie is een toelage voor kampen en weekends (minimum 2 overnachtingen) of voor een activiteitenaanbod van ten minste 3 opeenvolgende dagen van min. 6 uren (maar zonder overnachting) specifiek voor geregistreerde Hoogstraatse jeugdverenigingen.
Stad Hoogstraten verleent een subsidie aan geregistreerde Hoogstraatse jeugdwerkinitiatieven als tussenkomst in de kosten voor het uitvoeren van werken aan jeugdinfrastructuur.
De aanvraag voor kleine investeringen (tot 10.000,00 EUR) dient voor 30 september voorafgaand aan het werkjaar waarin men de werken wenst uit te voeren ingediend te worden. (Een werkjaar loopt van 1 oktober tot 30 september.)
De aanvraag voor grote investeringen wordt ingediend voor 30 mei voorafgaand aan het werkjaar waarin de werken zullen starten.
Een vormingssubsidie kan je aanvragen voor het volgen van een cursus die leidt tot het behalen van het attest animator in het jeugdwerk of een ander attest ten voordele van het jeugdwerk.
Wie komt er in aanmerking? Hoogstraatse jeugdverenigingen en individuele jongeren (die minstens 16 jaar oud worden in het jaar van de aanvraag).
Deze subsidie kan je aanvragen voor het vervoer van materiaal door derden naar een kampplaats binnen de BENELUX. Enkel voor Hoogstraatse jeugdverenigingen die geen gebruik maken van de gemeentelijke dienstverlening kampvervoer.
Organiseer je als jeugdvereniging een jeugdfuif waarvoor je een fuifbus inlegt? Dan kan je 60 dagen voor de jeugdfuif een aanvraag indienen voor de subsidie fuifbus met een maximum van 350 euro.
Vroeg je in de periode van 1 september 2023 tot 31 augustus 2024 een fuifbussubsidie aan, maar bracht je nog niet alle bewijsstukken binnen? Bezorg deze dan ten laatste op 30 september 2024 aan Domien.Cools@hoogstraten.be:
factuur professionele busmaatschappij op naam van jouw jeugdvereniging en met duidelijke vermelding van datum en benaming van de jeugdfuif en het factuurbedrag (schadefacturen uitgezonderd)
standaard evaluatie
promotiemateriaal (affiche, flyer etc.) en print(screen) van de (digitale) mediacommunicatie m.b.t. de jeugdfuif
De sectorale subsidies voor Hoogstraatse mondiale verenigingen werden onderverdeeld in enkele subsidiesporen. Het is daarom van belang om voor elke onderdeel afzonderlijk te onderzoeken of jouw vereniging in aanmerking komt en een afzonderlijk aanvraagformulier in te dienen.
Werkingssubsidie voor verenigingen die inzetten op mondiale samenwerking en mondiaal burgerschap
Een basis- en werkingssubsidie voor geregistreerde verenigingen die activiteiten ontplooien met betrekking tot mondiale samenwerking en mondiaal burgerschap. Dit formulier kan momenteel enkel op papier ingevuld worden. Download het formulier hieronder, vul het in en breng het ten laatste op 30 september naar het stadhuis (Vrijheid 149), t.a.v. Eveline Feijen.
Geregistreerde verenigingen kunnen een subsidie voor eenmalige of permanente huur van lokalen ontvangen voor 50% van de huurlasten met een maximum van 450 euro voor eenmalige huur en van 900 euro voor permanente huur en dit binnen de perken van het voorziene begrotingskrediet. Het maximumbedrag kan worden verhoogd met een duurzaamheidstoeslag van 225 euro. Dit formulier kan momenteel enkel op papier ingevuld worden. Download het formulier hieronder, vul het in en breng het ten laatste op 30 september naar het stadhuis (Vrijheid 149), t.a.v. Eveline Feijen.
Het stadsbestuur ondersteunt lokale projecten en programma's met een lokale verankering in Hoogstraten. Deze ondersteuning kan meerdere jaren na elkaar worden toegekend aan hetzelfde project. Dit formulier kan momenteel enkel op papier ingevuld worden. Download het formulier hieronder, vul het in en breng het ten laatste op 30 september naar het stadhuis (Vrijheid 149), t.a.v. Eveline Feijen.
Het stadsbestuur wil ontwikkelingshelpers en Hoogstratenaren die actief betrokken zijn bij projecten en organisaties die sociale en economische rechtvaardigheid en duurzame ontwikkeling nastreven in het Zuiden ondersteunen. Deze ondersteuning kan meerdere jaren na elkaar worden toegekend aan dezelfde ontwikkelingswerker.
Of je kan het formulier op papier invullen. Download het formulier hieronder, vul het in en breng het ten laatste op 30 september naar het stadhuis (Vrijheid 149), t.a.v. Eveline Feijen.
Gebuurten en buurtinitiatieven kunnen van dezelfde logistieke ondersteuning gebruik maken dan alle andere Hoogstraatse verenigingen. Het stadsbestuur wil buurtinitiatieven bijkomend stimuleren via een subsidie voor buurtfeesten. Alle activiteiten die het gemeenschapsgevoel en sociaal contact bevorderen komen hiervoor in aanmerking. Bijvoorbeeld een fietstocht, een fotozoektocht, volksspelen, een barbecue of een nieuwjaarsdrink.